De behandeling

Een sessie begint met een kort gesprek om eventuele klachten in kaart te brengen. Bij de eerste behandeling nemen we hier doorgaans wat meer tijd voor.

De stap die volgt is diagnose van zones op de rug, buik en/of pols. Op de informatie die daaruit naar voren komt over de conditie baseer ik het verdere verloop van de behandeling.

De behandeling vindt plaats op een futon (japanse behandelmatras) en het is aangeraden om gemakkelijke, loszittende kleding te dragen. We maken eventueel gebruik van meditatiekussentjes ter ondersteuning en een dekentje om warm te blijven.

Bij de behandeling van de meridianen maak ik gebruik van aangepaste druk, mobilisaties en strekkingen, waarbij steun en aandacht centraal staan. Het ontspannende effect tijdens de behandeling kan een prettige soort roes teweegbrengen.

Na de behandeling geef ik eventueel nog een zelfhulp oefening mee.

Het kan zijn dat je je moe voelt, daar het directe effect van ontspanning nog even wil doorwerken. Die moeheid trekt meestal gauw weer weg. Het is sowieso fijn om dan even niets te hoeven doen. Geef jezelf de tijd om de veranderingen in je energie te integreren en wees je bewust van je energie!

Tenslotte geef ik aan het einde van een sessie graag iets mee wat je zelf kunt doen. Zelfhulp oefeningen kunnen namelijk een geweldige toevoeging zijn bij shiatsu.

Wat shiatsu kan
betekenen voor jou

Shiatsu is een therapievorm en kan ingezet worden voor uiteenlopende klachten. Daarbij heeft het ook een preventieve werking; het lichaam ontspant zich en de conditie, weerstand en lichaamsbewustzijn verbeteren. Dat heeft als gevolg dat we ons fitter voelen en meer luisteren naar ons lichaam.

Shiatsu kan helpen bij:

Vermoeidheid
Verminderde vitaliteit
Stress of burn-out
Kortademigheid
Hoofdpijn of migraine
Slapeloosheid
Concentratieproblemen
Nek-, rug- en schouderklachten
Spijsverterings- en stofwisselingsklachten
Menstruatieproblemen en overgangsklachten
Zwangerschapsklachten
Verlichting van de pijn bij chronische-
   klachten zoals reuma en artrose
Huidproblemen
Onverklaarbare klachten

Shiatsu heeft een gunstig effect op:

De spijsvertering
De bloedcirculatie
De lymfedrainage
De ademhaling
Het zenuwstelsel
De hormoonhuishouding

Symptomen daarvan zijn:

Verhoogde weerstand
Meer rust en ontspanning
Meer lichaamsbewustzijn
Meer energie
Vermindering van pijn