Ki en Shiatsu

"Ki" is de vitale levensenergie die het leven mogelijk maakt. In de ruime zin is alles Ki. Als we spreken over Ki in het lichaam dan wordt meestal de levensenergie bedoeld die via de meridianen door het lichaam circuleert. Via dit netwerk van energiebanen kan de Ki iedere cel in het lichaam vitaliseren.

Wanneer je Ki vrij doorstroomt, zal je gemakkelijk in je vel zitten. Wanneer Ki kan stromen zal het namelijk een natuurlijke balans zoeken. Het hele lichaam zal dan voorzien zijn van voldoende Ki en alle organen werken samen in harmonie.

Je lichaam voelt als één geheel en alles voelt als natuurlijk.

Wordt de Ki circulatie echter belemmerd, dan beïnvloedt dat je lichamelijk functioneren. Je ervaart dan je lichaam niet als een eenheid.

In de oosterse geneeskunde wordt de samenhang van lichaam en geest duidelijk benadrukt. Onze lichaamshouding heeft een sterke invloed op hoe we in het leven staan, hoe we handelen in het leven. Ons gevoelsleven en onze mentaliteit bepalen ook weer onze fysieke houding.

Shiatsu is een japanse manuele therapie gebaseerd op de traditionele chinese geneeskunde.

Door middel van druk op de meridianen stimuleert shiatsu de vrije doorstroming van Ki. Shiatsu optimaliseert zo de energie huishouding.

Shiatsu zal je sommige plaatsen in je lichaam als heel aanwezig laten ervaren. Andere plaatsen zullen maar zwak aanvoelen. Wanneer de Ki circulatie weer op gang komt heeft dit als gevolg dat onze houding verandert. Dat heeft weer invloed heeft op ons emotionele leven en onze manier van reageren in het alledaagse leven. Zo helpt shiatsu ons bewuster in het leven te staan.

Shiatsu is een uitnodiging om in je lichaam en in je kracht te komen.

De weldadige ontspanning die shiatsu brengt en het bewustzijn dat het aanspreekt dragen bij aan een positieve, ontspannen levenshouding en versterken het zelf regenererend vermogen van het lichaam.